Digitale leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
3D knop

Werkt u veel met kaarten en satellietbeelden? Dan kan de 3D-weergave van Google Maps goed van pas komen in uw onderzoek. Omdat de 3D-weergave van Google Maps sinds enkele maanden enigszins verstopt is, leggen wij in deze blog uit hoe u deze functie in kunt schakelen.

Stap 1: Google Maps openen

Ga naar https://www.google.com/maps en vul een locatie naar keuze in. In onderstaand voorbeeld hebben wij de locatie Amsterdam Centraal Station gebruikt.

Amsterdam CS

Stap 2: Open de Kaartgegevens

Klik onderin op uw scherm op de knop “Lagen” en selecteer vervolgens de knop “Meer”. Door deze knop aan te klikken krijgt u de “Kaartgegevens” en het “Kaarttype” te zien.

Meer knop

Stap 3: Schakel de Wereldbolweergave in

Onder “Kaarttype” selecteert u de optie “Wereldbolweergave”. Dit is de 3D-weergave van Google Maps. Google schrijft daar zelf bij: “Zoom uit en bekijk de wereld in 3D”.

Wereldbolweergave

Stap 4: Schakel de Satellietweergave in

Als u de knop “Wereldbolweergave” heeft ingeschakeld, dan krijgt u nog niet direct de kaart in 3D te zien. Dit komt omdat u automatisch als u Google Maps gebruikt het kaarttype “Standaard” gebruikt. Om de 3D-weergave te kunnen zien moet u onder “Kaarttype” de optie “Satelliet” selecteren. U krijgt vervolg aan de rechterzijde van uw scherm een knop “3D” te zien.

Satellietknop

Stap 5: Klik op “3D”

Om de Wereldbolweergave in te schakelen klikt u op de knop “3D”. U kunt vervolgens op de kaart in- en uitzoomen en u kunt de pijltjes van de windroos gebruiken om de kaart 360 graden te draaien.

3D knop

Alternatieve kaarten en satellieten

In deze miniblog hebben wij u uitgelegd waar u de 3D-weergave van Google Maps kunt vinden en hoe u deze kunt gebruiken. Uiteraard bestaan er nog vele andere kaarten en satellieten die u kunt gebruiken in uw onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan kaarten van grote zoekmachines als Bing Maps, Yandex Maps en Baidu Maps, maar ook aan Liveuamap.com, Zoom.earth, Maps.Descarteslabs.com, enzovoorts. Voor de Google gebruiker raden wij de Desktop versie van Google Earth Pro aan. Dit gratis product van Google biedt u een betere zoom-functie en overige functionaliteiten.

Vragen, suggesties of opmerkingen?

Heeft u vragen over dit artikel? Of heeft u suggesties voor het gebruiken van kaarten en satellietbeelden in een onderzoek? Laat het ons weten of reageer op dit artikel. Ook zien we u natuurlijk graag op een van onze OSINT-trainingen.

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *