+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Telefoonnummers van zzp'ers niet langer zichtbaar in Handelsregister

Deze week heeft de Kamer van Koophandel (KVK) besloten om telefoonnummers zzp’ers niet langer zichtbaar te maken in het Handelsregister. Deze maatregel is volgens een nieuwsbericht op NU.nl het gevolg van klachten over ongewenste telefonische benaderingen door commerciële partijen. Hoewel ongevraagde telemarketing al verboden is sinds 2021, blijkt het lastig om de praktijk volledig te stoppen. Deze stap zorgt ervoor dat onderzoekers en commerciële bedrijven binnenkort geen toegang meer hebben tot deze specifieke gegevens.

Wat heeft dit voor impact op OSINT-onderzoeken?

Voor OSINT-onderzoekers betekent deze verandering een mogelijke beperking in het verzamelen van gegevens via de Kamer van Koophandel. Waar eerder telefoonnummers van zzp’ers een waardevolle bron van informatie konden zijn, zullen deze telefoonnummers nu niet meer (eenvoudig) beschikbaar zijn. Alleen bepaalde beroepsgroepen, zoals bankiers en notarissen, behouden namelijk hun toegang tot deze gegevens.

Een blik op de toekomst

De Kamer van Koophandel heeft aangekondigd dat later dit jaar ook faxnummers uit het Handelsregister zullen verdwijnen. Dit past binnen de bredere trend voor wat betreft het afschermen van persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens in openbare registers. Voor u als OSINT-onderzoeker is het daarom belangrijk om te anticiperen op dit soort veranderingen en om meerdere methoden en technieken in uw “digitale gereedschapskist” te hebben. Bij Aware Online werken wij achter de schermen hard aan onze “My OSINT Buddy®“. Met deze interactieve OSINT-hulp kunt u bijvoorbeeld snel en eenvoudig verschillende technieken bekijken waarmee u achter een telefoonnummer kunt komen. Meer informatie volgt spoedig!