+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Transparency Report

In onze vorig blog over het platform Telegram schreven wij dat Telegram is gestopt met de “people nearby”-functie. De reden hiervoor was dat Pavel Durov, de oprichter van Telegram, verbeteringen op het platform aankondigde nadat hij was aangehouden door de Franse autoriteiten. Pavel Durov werd er met zijn platform namelijk van beschuldigd dat hij met zijn platform te weinig zou optreden tegen fraude, witwassen en het verspreiden van KP. Op 23 september meldde Pavel Durov via Telegram dat er concreet een verbetering is doorgevoerd: een aanpassing in de “Telegram Privacy Policy“. In deze blog lees je wat deze verbetering inhoudt.

Het oude artikel 8.3

Voor 23 september 2024 luidde artikel 8.3 van het privacybeleid van Telegram als volgt:

Telegram privacybeleid 8.3 oud

Het nieuwe artikel 8.3

Sinds 23 september 2024 is artikel 8.3 van het privacybeleid van Telegram dus aangepast. Het artikel luidt nu als volgt:

Telegram privacybeleid 8.3 nieuw

Wat is er veranderd?

Het verschil in bovenstaande artikelen zit hem vooral in het feit dat er eerst wordt gesproken over een “terror suspect” en daarna over “involving criminal actitivies”. Hiermee is artikel 8.3 dus ruimer geworden waarmee er makkelijker data met de verantwoordelijke autoriteiten gedeeld kan worden. Ook is het zo dat er in het oude artikel staat dat een “court order” benodigd is. In het nieuwe artikel wordt namelijk gesproken over een “valid order”. De vraag is wat precies het verschil is.

Hoe zit dit in de praktijk?

Volgens Telegram kan er via https://t.me/transparency opgevraagd worden of er data door Telegram met autoriteiten gedeeld is. Vandaag (8 oktober 2024) hebben wij zo’n “transparency report” opgevraagd en hieruit blijkt dat er door Telegram aan één verzoek om gegevens te delen is voldaan. Er zou één telefoonnummer en één gebruiker bij dit verzoek betrokken zijn geweest.

Transparency Report

Wat nu verder?

Nu Telegram de afgelopen periode onder vuur ligt, is het de vraag wat voor veranderingen er nog op komst zijn. Uiteraard houden wij je op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.