Google Alerts gebruiken voor meer privacy en monitoring
U heeft vast weleens van “Google Alerts” gehoord, maar wat zijn deze alerts eigenlijk en waar kunt u ze voor gebruiken? In deze blogpost leggen wij u uit hoe u Google Alerts kun gebruiken om informatie op het internet te monitoren. Wij leggen u tevens uit hoe u de alerts kunt gebruiken om uw eigen privacy te waarborgen.
Wat zijn Google Alerts?
Google Alerts zijn notificaties die u van Google kunt ontvangen op basis van zoekwoorden die u zelf heeft ingesteld. Google stuurt u per e-mail een notificatie zodra Google uw betreffende zoekwoorden op het internet is tegen gekomen. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in het onderwerp OSINT, dan stuurt Google u een notificatie wanneer deze zoekterm voorkomt in nieuwsbronnen, blogs en webpagina’s op het internet.
Hoe kunt u Google Alerts gebruiken?
Google Alerts kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kunt u Google Alerts in uw opsporingsonderzoek gebruiken wanneer u op de hoogte gebracht wil worden wanneer de naam van uw verdachte op het internet voorkomt. Daarnaast kunt u de alerts gebruiken om reputatieschade te beheersen: u kunt immers direct een melding ontvangen zodra uw organisatie in het nieuws komt. Tot slot kunt u op die manier ook monitoren of er ongewenste informatie over uzelf of over uw omgeving op het internet verschijnt. Op die manier kunt u direct ingrijpen om uw eigen privacy en die van anderen te kunnen waarborgen. Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden waarvoor u Google Alerts kunt gebruiken.
Hoe stelt u Google Alerts in?
Het instellen van Google Alerts is heel eenvoudig. Doorloop onderstaande stappen om uw eerste alerts in te stellen. Let op: voor het aanmaken van de Google Alerts heeft u een e-mailadres nodig. Wij adviseren u om hiervoor een apart e-mailadres aan te maken en te gebruiken.
Stap 1: Ga naar de website https://www.google.com/.
Stap 2: vul één of meerdere zoektermen in en klik op “Enter“. In het onderstaande voorbeeld hebben wij de zoekterm “rellen” ingevuld. Onder de zoekbalk kunt u zien hoe de meldingen eruit zouden komen te zien als u het zoekwoord op deze manier gebruikt. Wilt u slimmer gebruik maken van de zoekwoorden? Lees dan even verder.
Stap 3: stel eventueel overige opties in door op “opties weergeven” te klikken. U kunt hier instellen hoe vaak u een notificatie van Google wenst te ontvangen, waarvandaan Google de zoekresultaten dient te halen en in welke taal en regio Google de resultaten moet zoeken. Ook kunt u aangeven hoeveel resultaten u wilt ontvangen.
Stap 4: heeft u alle opties juist ingesteld? Vul dan het e-mailadres in waarop u de notificaties wenst te ontvangen en klik op “Melding maken“. Vervolgens wordt aan u gevraagd om op Google in te loggen met het e-mailadres waarop u de notificaties wilt ontvangen. Klik na inloggen nogmaals op “Melding maken” om de Google Alert in te stellen.
Stap 5: de Google Alert die u heeft ingesteld komt nu onder “Mijn meldingen” te staan. U kunt deze alert wijzigen of verwijderen door respectievelijk op het icoontje van het potlood of de prullenbak te klikken. U bent nu klaar en u zult notificaties van Google ontvangen zodra Google het door u opgegeven zoekwoord op het internet tegenkomt.
Google Alerts effectiever instellen
In het bovenstaande voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van één zoekwoord. Het gebruik van één zoekwoord kan handig zijn wanneer u graag op de hoogte gebracht wil worden als dit zoekwoord op het internet tegen komt. In veel gevallen zult u echter zoekwoorden willen combineren. Wij geven u hieronder drie tips voor het combineren van zoekwoorden. Deze tips zijn gebaseerd op de Google Operators die we overzichtelijk op deze pagina hebben weergegeven.
Tip 1: combineer zoekresultaten
Wilt u monitoren of uzelf, uw organisatie of uw onderzoeks-subject op het internet voorkomt? Combineer dan verschillende zoekwoorden door slim gebruik te maken van Booleaanse operatoren. Gebruik bijvoorbeeld de dubbele quotes (“…”) om te zoeken naar een volledige naam (bijvoorbeeld: “Jan Janssen”) gevolgd door een zoekterm die in combinatie met de naam voor moet komen (bijvoorbeeld: “Jan Janssen” fraude). Gebruik vervolgens “OR” om middels één zoekslag verschillende combinaties te maken (bijvoorbeeld: “Jan Janssen” fraude OR criminaliteit OR corruptie OR diefstal).
Tip 2: zoek op gebruikersnamen
Gebruikersnamen zijn redelijk uniek op het internet. Op sociale mediaplatformen kan er maar één keer een gebruikersnaam in gebruik zijn. Daarnaast gebruiken mensen vaak dezelfde gebruikersnamen, waardoor het zinvol kan zijn om te kijken of een gebruikersnaam ergens anders voorkomt. Als u de gebruikersnaam “aware_online” als Google Alert instelt, dan wordt u direct op de hoogte gebracht wanneer er een account met deze gebruikersnaam wordt aangemaakt. Mits Google het betreffende platform indexeert natuurlijk (zie kanttekeningen hieronder).
Tip 3: zoek binnen specifieke websites
Wilt u enkel monitoren of bepaalde informatie op een specifieke website gepubliceerd wordt? Dan kunt u de booleaanse operator “site:” gebruiken in combinatie met de zoekterm die moet voorkomen (bijvoorbeeld: site:facebook.com “aware_online”). Ook deze zoekslag kunt u vervolgens uitbreiden door meerdere websites op te nemen. U doet dit door steeds opnieuw de “site:”-operator te gebruiken (bijvoorbeeld: site:facebook.com OR site:twitter.com “aware_online”).
Twee kanttekeningen
Het gebruik van Google Operators kan heel effectief zijn als u informatie op het internet wil monitoren. Graag plaatsen wij toch twee kanttekeningen bij het instellen en het gebruiken van deze alerts.
Ten eerste dient u rekening te houden dat het gebruik van Google Alerts juridisch gezien mogelijk niet is toegestaan indien u de alerts binnen uw onderzoek gebruikt om informatie te monitoren. Zorg er dus altijd voor dat u toestemming heeft om een Google Alert in te stellen voordat u deze instelt.
Ten tweede kan het nog steeds zijn dat er informatie op het internet verschijnt, zonder dat u daar een melding van Google van ontvangt. De webspiders (ook wel “webcrawlers” en “webrobots” genoemd) van Google kunnen als gevolg van bijvoorbeeld inlog- en betaaldrempels immers niet bij alle informatie op het internet. Hou er dus rekening mee dat u mogelijk informatie mist indien u zich enkel baseert op de notificaties die u van Google ontvangt.
Hulp nodig?
In deze blogpost hebben wij u uitgelegd hoe u Google Alerts kunt instellen om informatie op het internet te monitoren. Heeft u hulp nodig bij het instellen van Google Alerts of bent u geïnteresseerd in andere technieken om informatie op het internet te monitoren? Neemt u dan contact met ons op of schrijf u in voor een van onze OSINT-trainingen.