In de afgelopen periode stonden er meerdere berichten op X over de “cache”-functionaliteit van Google. Deze zou namelijk voor veel gebruikers niet meer zichtbaar zijn. Op 1 februari heeft Google het zelf bevestigd: de cache-functionaliteit is gestopt.
Wat was Google Cache?
Met de Google Cache wordt het cachegeheugen van Google bedoeld. Het cachegeheugen is een momentopname van hoe een pagina eruit zag op een specifiek moment in de tijd. Via de cache van Google kon je dus archieven van bepaalde websites en URL’s bekijken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een melding die Google geeft wanneer u de cache van een website opent.
Wat had u aan de Google cache?
Doordat u met de cache van Google archieven van websites en URL’s kon bekijken, kon u als het ware terug in de tijd. Voor u als OSINT-onderzoeker kon dit heel nuttig zijn, want met deze functionaliteit kon u gegevens bekijken die niet meer op de website zelf staan. Dit leverde dus extra informatie op voor uw onderzoek. Vooral voor websites met vluchtige content, zoals Marktplaats.nl of Twitter.com, werkte de cache van Google goed.
Is de functionaliteit voorgoed verdwenen?
U kunt de functionaliteit op dit moment niet meer gebruiken via Google zelf. Dat betekent dat u niet meer in de zoekresultaten op de drie stipjes kunt klikken om de “Cache” aan te klikken. Wat u nog wel kunt doen is het volgende.
- Kopieer de URL waarvan u de cache wil bekijken.
- Plak deze link in uw adresbalk
- Zet “cache:” voor de URL
- Bezoek de cache van de betreffende pagina.
Bovenstaande functionaliteit gaat er volgens Google zelf ook uit, maar kan op dit moment nog goed van pas komen. Wanneer de functionaliteit verdwijnt is nog niet helemaal duidelijk. Google spreekt zelf over ergens in “the near future“.
Zijn er nog alternatieven?
Uiteraard zijn er alternatieven. Zoals wij in onze OSINT-trainingen vaak benoemen betekent het wegvallen van een tool of bron niet dat de hele onderliggende techniek ook is verdwenen. In dit geval werkt de cache van Google binnenkort niet meer, maar blijft het idee van “archiefbestanden” bekijken gewoon bestaan. U als OSINT-onderzoeker zou zich nu dus af kunnen vragen welke bronnen er nog meer zijn om archiefbestanden van websites te kunnen bekijken. Hieronder staan een aantal alternatieven:
- https://archive.org
- https://archive.is
- http://www.cachedpages.com
- De cache van andere zoekmachines zoals www.bing.com
Klik op deze link voor een groter lijstje.
Heeft u een vraag over de Google cache?
Wil je meer weten over het bekijken van archieven van websites? Neem dan contact met ons op. In onze trainingen besteden wij uiteraard meer aandacht aan dit onderwerp. Het terughalen van archiefbestanden kan in OSINT-onderzoeker namelijk erg belangrijk zijn.