Op 1 februari 2024 bevestigde Google zelf al dat de “cache“-functionaliteit zou gaan stoppen. Sindsdien was het niet meer mogelijk om momentopnames van Google’s cachegeheugen te gebruiken, althans niet meer via de traditionele manier. In onze blog van 3 februari 2024 schreven wij over een oplossing, maar ook deze oplossing is sinds 24 september 2024 definitief niet meer werkend. Hiermee is er een einde gekomen aan het tijdperk van “Google cache”.
Wat was Google Cache?
Met Google Cache werd het cachegeheugen van Google bedoeld. Het cachegeheugen was een momentopname van hoe een pagina eruit zag op een specifiek moment in de tijd. Via de cache van Google kon je dus momentopnamen van bepaalde websites en specifieke URL’s bekijken. Een voorbeeld van een melding die Google gaf wanneer u de cache van een website bekeek staat hieronder weergegeven.
Wat had u aan de Google cache?
Doordat u met de cache van Google oude momentopnamen van websites en URL’s kon bekijken, kon u hiermee als het ware terug in de tijd. Voor OSINT-onderzoekers was dit heel nuttig zijn, want met deze functionaliteit konden zij immers gegevens bekijken die niet meer live op een website staan. Dit leverde dus extra informatie op voor een onderzoek. Vooral voor websites met vluchtige content, zoals Marktplaats.nl of X (voorheen Twitter), werkte de cache van Google goed.
Wat nu?
In onze trainingen hebben wij het vaak over “één bron is géén” bron. We bedoelen hiermee enerzijds dat meer bronnen meer informatie kunnen opleveren omdat veel bronnen niet volledig zijn. Anderzijds bedoelen we hier ook mee dat het erg vervelend is als een bron weg valt. Nu in dit geval de “cache”-functionaliteit is weggevallen, is het dus zinvol om te kijken naar alternatieven. Hieronder staan een aantal van dit soort alternatieven:
- https://archive.org
- https://archive.is
- http://www.cachedpages.com
- De cache van andere zoekmachines zoals www.bing.com
Heeft u een vraag over de Google cache?
Wilt u meer weten over het bekijken van archieven van websites? Neem dan contact met ons op. In onze trainingen besteden wij uiteraard meer aandacht aan dit onderwerp. Het terughalen van archiefbestanden kan in OSINT-onderzoeker namelijk erg belangrijk zijn.