+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Digitale leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Google Image Search gewijzigd

Zoekmachine Google heeft de “Image Search”-optie aangepast. In principe zijn de functionaliteiten hetzelfde gebleven, maar werkt alles nét even anders. In dit artikel leggen we uit hoe de functionaliteit gewijzigd is en hoe je Google nu kunt gebruiken voor het uitvoeren van een “Reverse Image Search”.

Wat is er hetzelfde gebleven?

Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, ziet de functionaliteit voor het zoeken op afbeeldingen er bij Google anders uit dan voorheen. Het startpunt is echter nog hetzelfde gebleven. Als je naar https://www.google.com gaat, kun je nog steeds klikken op het camera-icoon zoals je gewend bent.

Google Camera

 

Nadat je op het camera-icoon geklikt hebt, heb je nog steeds de optie om een afbeelding te uploaden of om de URL van een afbeelding te plakken. Hou er bij het uploaden van materiaal rekening mee of dit wenselijk en toegestaan is. Weet je niet hoe je de URL van een foto kunt vinden? Klik dan met je rechtermuisknop op een foto en selecteer “Afbeeldingslocatie kopiëren”. De afbeelding openen in een nieuw tabblad werkt vaak ook. De URL is dan zichtbaar in de adresbalk.

Google Lens

Wat is er veranderd?

De grote verandering zit ‘m in de stap ná het uploaden van een afbeelding of het kopiëren van een URL. Het beeld dat je te zien krijgt is nu namelijk zoals onderstaande. Onder de afbeelding leggen we uit wat de opties precies inhouden.

Google Image Search gewijzigd

Optie 1 “Producten”

Als je op Producten klikt, dan zul je zien dat Google je nu websites toont waarop producten of diensten worden aangeboden. Deze producten en diensten hoeven niet perse betrekking te hebben op de afbeelding waarop je hebt gezocht. Google haalt namelijk bepaalde informatie uit de foto en probeert daarmee relevante producten of diensten te tonen. Heb je een heel specifiek product op jouw afbeelding staan? Dan is de kans groot dat Google herkent waar dit product of een gelijkend product te koop wordt aangeboden.

Google producten

Optie 2 “Visuele overeenkomsten”

Als je op Visuele overeenkomsten klikt, dan zul je zien dat Google je nu websites toont waarop afbeeldingen met visuele overeenkomsten staan. Zeker wanneer dit gaat om producten, landschappen of objecten werkt dit best goed. Gaat het om personen, dan zul je zien dat de resultaten niet altijd even goed zijn. Dit komt doordat Google zich heeft te houden aan wetgeving op het gebied van privacy. Deze optie kan met name handig zijn om sterk gelijkende afbeeldingen vinden, bijvoorbeeld afbeeldingen van eenzelfde object, landschap of incident. Dit kan bijvoorbeeld helpen om fake news te bestrijden.

Google visuele overeenkomsten

Optie 3 “Exacte overeenkomsten”

Als je op Exacte overeenkomsten klikt, dan zul je zien dat Google je nu websites toont waarop afbeeldingen staan die exact hetzelfdezijn als de afbeelding waarop je gezocht hebt. Deze optie kan dus heel handig zijn wanneer je wil controleren of jouw afbeelding ergens anders op het internet staat. Misschien kun je op basis daarvan opnieuw fake news detecteren.

Google exacte overeenkomsten

Optie 4 “Over deze afbeelding”

Als je op Over deze afbeelding klikt, dan krijg je een relatief nieuwe functie te zien. Google zal je nu websites tonen waarop afbeeldingen staan die lijken op of exacte hetzelfde zijn als de afbeelding waarop je gezocht hebt, waarbij je ook nog eens wat extra informatie krijgt. Zo staat er bijvoorbeeld bij dat de vergelijkbare afbeeldingen zijn minstens 5 jaar oud zijn. Best wel handig dus.

Google over deze afbeelding

Optie 5 “Zoekopdracht aanvullen”

Als je op Zoekopdracht aanvullen klikt, dan kun je zelf een of meerdere zoekwoorden toevoegen. Dit is bijvoorbeeld handig als je de Google wat meer wil sturen in waar je naar zoekt. Google zal jouw zoekwoorden vervolgens gebruiken om jou zoekresultaten te tonen die meer passen bij jouw zoektermen. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat wij de zoekterm “OSINT” hebben toegevoegd. De zoekresultaten zijn op de afbeelding én de zoekterm OSINT gebaseerd.

Google zoekopdracht aanvullen

Optie 6 “Vertalen”

Als je op het vertalen-icoon klikt, dan biedt Google de optie om de tekst in een afbeelding te vertalen. Dit is best wel knap, want Google extraheert eerst de tekst uit een afbeelding om deze vervolgens automatisch te laten vertalen naar een taal naar keuze. De techniek die Google gebruikt om tekst uit een afbeelding te halen wordt ook wel “optical character recognition” genoemd, oftewel OCR.

Google vertalen

Conclusie?

Google heeft de functionaliteit om te zoeken op afbeeldingen aangepast. De aanpassing lijkt erg vooral betrekking te hebben op de “look and feel“. De meeste opties bestonden namelijk al, maar zien er nu nét iets anders uit. Verder is het kopiëren van de tekst uit een foto voor de eindgebruiker is lastiger geworden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *