+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Digitale leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Internet Archive is slachtoffer geworden van een hack

Update 21-10-2024: de website “Archive.org” ligt nog plat, maar de “Wayback Machine”-functionaliteit werkt weer. Je kunt deze rechtstreeks vinden via deze URL: https://web.archive.org.

De website van de bekende “WayBackMachine” ligt er tijdelijk uit. Gister is the “Internet Archive” (https://archive.org) namelijk het slachtoffer geworden van een hack. Volgens een artikel op Tweakers.net zouden er door cybercriminelen gegevens van 31 miljoen gebruikers zijn gestolen. Ook zou er een pop-up van de hackers op de website zijn verschenen.

Wat is Internet Archive?

Op 23 september 2024 schreven wij toevallig een blog over  Internet Archive, ook wel bekend als “WayBackMachine”. In die blog legden wij uit dat de non-profitorganisatieorganisatie al meer dan 866 miljard webpagina’s heeft gearchiveerd welke gebruikers van de website kunnen doorzoeken. Zo kun je in de archieven bijvoorbeeld bekijken hoe pagina’s of Hyves er vroeger uitzagen. Of hoe vorige versies van nog actieve websites eruit zagen.

Internet Archive

Wat is er precies gebeurd?

Volgens Bleepingcomputer.com, was er op de website een Javascript-popup te zien met de tekst “Have you ever felt like the Internet Archive runs on sticks and is constantly on the verge of suffering a catastrophic security breach? It just happened. See 31 million of you on HIBP!“. Met de letters “HIBP” zou verwezen worden naar de website “Have I Been Pwned” (https://haveibeenpwned.com), waarop gebruikers kunnen controleren of hun e-mailadres voorkomt in een datalek. De data die is buit gemaakt zou van gebruikers zijn die een account hadden op de website van Internet Archive. Voor meer uitleg over de hack, verwijzen we jou graag naar deze pagina.

Heb jij een account op Internet Archive?

Hou er dan rekening mee dat ook de gegevens van jouw accounts buitgemaakt kunnen zijn. Wees dus extra alert op bijvoorbeeld phishing-mails, verander je wachtwoorden en controleer binnenkort via https://haveibeenpwned.com of jouw gegevens zijn buitgemaakt.

Gebruik jij Archive.org voor jouw onderzoek?

Dan kun je de website helaas tijdelijk even niet gebruiken. In onze OSINT-trainingen benadrukken wij altijd dat het belangrijk is om meerdere bronnen tot je beschikking. Zorg ervoor dat je altijd alternatieve bronnen zoals https://archive.today en de cache van zoekmachines (zoals die van Bing) kunt gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *