Zes dagen geleden verscheen er op NOS.nl een artikel met als titel “Nederlandse politie achterhaalt locaties van vermiste Oekraïense kinderen”. In dit artikel wordt beschreven hoe de Nederlandse politie samen met Europol de verblijfplaatsen van acht Oekraïense kinderen heeft kunnen vaststellen. Deze kinderen zouden vermoedelijk ontvoerd zijn naar Russisch gebied.
Hoe is dit gedaan?
Volgens het artikel hebben ruim zestig digitaal rechercheurs uit diverse landen gebruik gemaakt van gegevens uit openbare bronnen op het internet. Specifiek werd er gebruik gemaakt van Geolocaten, waarmee het achterhalen van een locatie van een foto of video bedoeld wordt.
Hoe werkt geolocaten?
Stel dat je bijvoorbeeld een foto hebt waarvan je de locatie wil achterhalen. Dan wordt er heel goed naar de details van zo’n foto gekeken. Niet alleen naar wat er op de voorgrond staat, maar ook juist naar dingen die minder goed zichtbaar zijn. Alles op een foto kan namelijk een aanwijzing vormen voor de locatie waar de foto genomen is. En met behulp van bijvoorbeeld satellietbeelden en sociale media wordt vervolgens getracht om de vermoedelijke locatie te verifiëren.
Heb je de serie “Don’t fuck with cats” gezien?
In deze Netflix-serie worden diverse geolocating-technieken ingezet om de locatie van een misdaad in kaart te brengen. Zo wordt bijvoorbeeld aan de hand van een stopcontact en een pakje sigaretten achterhaald waar de dader zich zou kunnen bevinden. En ook jij kunt dit soort technieken toepassen.
Wil jij leren geolocaten?
Wij hebben een e-learning “Geolocaten met OpenStreetMap” ontwikkeld waarin jij leert om te geolocaten aan de hand met OpenStreetMap en Overpass-Turbo. Dit is geen makkelijke e-learning, maar aan de hand van de technieken die je leert kun je wel heel gericht locaties achterhalen wanneer andere technieken je in de steek laten.