Het grootste datalek ooit?
Volgens beveiligingsonderzoekers van Security Discovery and CyberNews is er een database met zo’n 26 miljard gegevens afkomstig uit datalekken aangetroffen. De dataset wordt de “Mother of all breaches” genoemd. Het zou de grootste set aan gelekte data zijn die er tot nu toe is aangetroffen.
Wat is dit voor dataset?
De dataset van zo’n 12 terabyte met gelekte gegevens werd volgens de beveiligingsonderzoekers op een openbare omgeving aangetroffen en is waarschijnlijk samengesteld door een of meerdere kwaadwillende personen en/of datahandelaren.
Welke gegevens zitten er in de dataset?
Volgens de beveiligingsonderzoekers zitten er gegevens in afkomstig van onder andere Twitter, LinkedIn, Adobe en Telegram. Maar ook van Dropbox, Weibo en zelfs van (Amerikaanse) overheidsorganisaties. Het zijn zeer waarschijnlijk geen nieuwe gegevens maar geaggregeerde gegevens. De dataset bestaat dus uit een samengevoegde set van gegevens afkomstig vanuit andere datasets.
Wat heb jij als OSINT-onderzoeker aan deze gegevens?
Als OSINT-er kan een dataset met gelekte gegevens natuurlijk interessant is. Een dataset kan op de eerste plaats gegevens bevatten die voor jouw onderzoek van belang zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je gegevens over een persoon of organisatie zoekt. Daarnaast kan zo’n dataset ook relevant zijn als je wil controleren of gegevens van jouw opdrachtgever in een lek voorkomen. Eerder schreven wij hier een blog over hoe je datalekken kunt gebruiken in een OSINT-onderzoek.