Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

Wat is Open Source intelligence?

Met Open Source Intelligence (OSINT) wordt een methodiek bedoeld waarmee op basis van gegevens afkomstig uit openbare bronnen inlichtingen worden geproduceerd die een specifieke inlichtingenbehoefte vervullen. OSINT bestaat als methodiek al lange tijd, maar door diverse gebeurtenissen in de afgelopen jaren is OSINT steeds populairder en bekender geworden. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek naar de MH17 waarbij OSINT een belangrijke rol heeft gespeeld. Of aan de recente gebeurtenissen in Oekraïne of het Midden-Oosten. OSINT is hot, en dat zien we ook terug in het stijgende aantal vacatures voor dit vakgebied.

Wat is OSINT precies?

OSINT wordt vaak vergeleken met open bronnenonderzoek en met internetrechercheren, maar is toch net iets anders. Om te begrijpen wat Open Source Intelligence precies is, kun je de begrippen “Open Source” en “Intelligence” het beste los van elkaar bekijken. In de praktijk zul je zien dat OSINT, open bronnenonderzoek en internetrechercheren naast elkaar toegepast worden.

Open Source

Met “open source” worden  openbare bronnen bedoeld. Dit zijn bronnen die publiekelijk toegankelijk zijn en voor iedereen te bekijken zijn. Denk bijvoorbeeld aan kranten, televisieprogramma’s en tijdschriften. En denk ook aan alle bronnen op het internet zoals websites, blogs en sociale media. Dat deze bronnen door iedereen te raadplegen zijn, betekent overigens in de praktijk niet dat deze  zomaar gebruikt mogen worden in een onderzoek. Dat vinden veel mensen soms lastig te begrijpen, want de gegevens staan toch openbaar op het internet? In de praktijk ligt dit genuanceerder en zijn er juridische grondslagen nodig om de gegevens te mogen gebruiken. Dit komt omdat met een onderzoek inbreuk gemaakt kan worden op de privacy van burgers. Dat mag niet zomaar.

Intelligence

Met “intelligence” wordt inlichtingen bedoeld. Inlichtingen verkrijg je niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Om tot inlichtingen te komen, heb je allereerst een inlichtingenbehoefte nodig. Dit is meestal een concrete vraag die tijdig beantwoord moet worden en waaraan bepaalde requirements verbonden zijn. Om tot inlichtingen te komen, start je vervolgens met het verzamelen van gegevens uit allerlei bronnen. Deze verzamelde gegevens verwerk je vervolgens tot informatie. Zo stel je vast of de door jou verzamelde gegevens betrouwbaar, relevant en valide zijn. Tot slot zorg je ervoor dat je van de informatie een inlichtingenproduct maakt. Dit doe je door de informatie te analyseren, te duiden en in de context te plaatsen.

OSINT binnen het inlichtingendomein

OSINT kun je zien als een van de smaken binnen het inlichtingendomein. Naast OSINT zijn er bijvoorbeeld ook nog SOCMINT, HUMINT en SIGINT. Hieronder lees je kort wat deze begrippen inhouden. Naast deze vormen van intelligence bestaan er zoals je misschien wel weet nog meer vormen van inlichtingenwerk.

SOCMINT

SOCMINT staat voor Social Media Intelligence. Hiermee wordt de methodiek bedoeld om op basis van gegevens afkomstig van sociale media inlichtingen te vergaren.

HUMINT

HUMINT staat voor Human Intelligence. Hiermee wordt de methodiek bedoeld om op basis van informatie uit menselijke bronnen inlichtingen te vergaren.

SIGINT

SIGINT staat voor Signal Intelligence. Hiermee wordt de methodiek bedoeld om via gegevens afkomstig uit onderschepte elektronische signalen tot inlichtingen te komen.

OSINT in de praktijk

In de praktijk houden vele organisaties zich bezig met het vergaren en gebruiken van gegevens uit openbare bronnen op het internet. Sommige van deze organisaties noemen dit OSINT, anderen spreken meer van open bronnenonderzoek of van internetrechercheren. Feit is dat zowel organisaties uit de publieke als de private sector zich hier mee bezig houden.

Overheidsorganisaties gebruiken gegevens uit openbare bronnen bijvoorbeeld in het kader van opsporing, intelligence, handhaving en/of toezicht. Denk bij dit soort organisaties aan de politie, defensie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Arbeidsinspectie. Denk daarnaast ook aan toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markt (AFM), de Kansspelautoriteit (KSA) of de Autoriteit Consument en Markt (ACM). En denk ook aan het UWV, gemeenten, provincies, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ministeries, enzovoorts.

Private organisaties voeren bijvoorbeeld open bronnenonderzoeken uit in het kader van pre- en in-employment screenings, Customer Due Diligence (CDD), fraude- en verhaalsonderzoeken en/of voor journalistieke doeleinden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door banken en verzekeraars, creditcardmaatschappijen, particuliere recherchebureaus, bedrijven met fraudeafdelingen, NGO’s en journalistieke platforms. In onze trainingen zien wij daarnaast steeds meer medewerkers uit diverse soorten bedrijven die het belang inzien van het veilig en effectief kunnen benutten van gegevens uit openbare bronnen.

Open Source Intelligence Expert® worden?

Ben jij er klaar voor om de wereld veiliger te maken? Dan leiden we jou graag op tot Certified Open Source Investigator®, Certified Open Source Intelligence Specialist® of Certified Open Source Intelligence Expert®. Onze opleidingen zijn geaccrediteerd door het CPION, SPEN en SPHBO en worden verzorgd door gepassioneerde trainers met ervaring uit de praktijk. Al onze opleidingen bieden wij klassikaal aan op onze locatie in Breda of in-company op de locatie van jouw werkgever. Wil je liever een OSINT-traing op maat volgens? Bekijk dan deze pagina of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.