Gisteren was het precies 20 jaar geleden dat het platform Hyves werd opgericht. Voor velen van u was Hyves misschien het eerste sociale mediaplatform waar u gebruik van heeft gemaakt. Hyves, bekend van de “gele banaan”, stond vanaf het begin bekend om het gemakkelijk aanmaken van een eigen profielpagina. Deze profielpagina was te bekijken door bezoekers en ook kon een profiel gedeeltelijk worden afgeschermd zodat alleen “vrienden” het profiel konden bekijken. Het platform bereikte in de hoogtijdagen een aantal van ongeveer 10 miljoen Nederlandse accounts. Door onder andere de opkomst van sociale media als Facebook, werd Hyves in 2013 officieel gestaakt.
Bekijk oude profielpagina’s via deze OSINT-techniek
“Het internet vergeet nooit” zegt men weleens. En in sommige gevallen lijkt dit inderdaad zo te zijn. Zo zijn er namelijk verschillende initiatieven die als doel hebben om grote delen van het internet te archiveren. Het meest bekende initiatief is waarschijnlijk “Internet Archive“, bekend van de website “https://archive.org“. Deze organisatie claimt al meer dan 866 miljard webpagina’s te hebben geïndexeerd. Het is hiermee een “WayBackMachine” geworden. Een hele handige bron voor OSINT-onderzoekers dus, want hiermee kunnen pagina’s uit het verleden worden bekeken. En zo ook profielpagina’s op Hyves.
Om oude profielpagina’s te bekijken, moet u de specifieke URL van het profiel dat u wilt bekijken invoeren in de zoekbalk op https://archive.org. Dat is heel eenvoudig, echter weet u waarschijnlijk de URL van het profiel niet meer aangezien Hyves al meer dan 10 jaar niet meer bestaat. Gelukkig hoeft u echter alleen de gebruikersnaam te herinneren van het profiel dat u wilt bekijken. Deze gebruikersnaam vult u dan op de plaats van “gebruikersnaam” in op de volgende URL: www.gebruikersnaam.hyves.nl. Vervolgens klikt u in de horizontale tijdlijn op het jaartal waarin een verticale balk te zien is. In dit jaar is er namelijk een archiefmoment beschikbaar.
Worden er géén resultaten getoond? Dan kan het zijn dat er voor de pagina die u heeft ingetypt geen archiefbestanden bestaan. Controleer ook voor de zekerheid of u de juiste URL heeft ingetypt. Krijgt u wel resultaten te zien? Klik dan op het jaartal en scrol naar beneden om een “bolletje” aan te klikken. Een bolletje staat voor een specifiek moment in de tijd.
Heeft u een jaartal aangeklikt? Dan krijgt u als u geluk heeft een pagina zoals onderstaande te zien. En anders kunt u ook nog andere jaartallen en momenten aanklikken. Heeft u een profielpagina in beeld? Probeer dan eens of u op het profiel verder kunt klikken om andere pagina’s te zien. Dat zal soms wel lukken en soms niet.
Een aantal OSINT-tips voor in de praktijk
In een OSINT-onderzoek kan het heel nuttig zijn om oude versies van websites te bekijken om te zien of daar in het verleden relevante informatie op heeft gestaan. Een tip kan zijn om van een website meerdere archiefbestanden te bekijken. Elk archiefbestand is namelijk een ander moment in de tijd en elk archiefbestand kan om die reden andere informatie bevatten.
Een andere tip is om ook zo nu en dan archiefbestanden van bestaande websites te raadplegen. Ook bestaande websites kunnen immers in het verleden hele interessante gegevens op de website hebben gehad. Zeker wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt of een klant wil worden, kan het zinvol zijn om eens in de historie te duiken.
Een laatste tip is om ook andere bronnen dan de “Internet Archive” te gebruiken. Met andere woorden: “één bron is géén bron“. Denk bijvoorbeeld aan een website als https://archive.is.