Twitter-update: zoeken zonder account uitgeschakeld, wat nu?
Slecht nieuws voor de Twitteraars onder ons. Sinds afgelopen vrijdag 21 april 2023 is het zoeken op Twitter zónder ingelogd te zijn helaas niet meer mogelijk. Tot afgelopen vrijdag kon je zoeken via de zoekbalk zonder daarvoor je eigen account te gebruiken. Wanneer je dit nu probeert, krijg je een inlogscherm te zien zoals hieronder staat afgebeeld. In deze blog geven we je een tip om toch nog te kunnen zoeken naar gegevens op Twitter zonder ingelogd te zijn. We hopen echter dat de zoekfunctionaliteit snel weer opengesteld wordt.
Wat is er aan de hand?
Sinds Elon Musk aan het roer van Twitter staat gebeurt er van alles op Twitter. Zo is de API van Twitter opeens betaald geworden, moeten gebruikers betalen voor het beroemde blauwe vinkje en werken veel tools van derde partijen niet meer. En daar komt nu dus bij dat het zoeken via de zoekbalk van Twitter niet meer mogelijk is zónder ingelogd te zijn met een account op Twitter. Vrij vervelend, want inloggen met een (fake) account brengt afbreukrisico’s met zich mee en is bovendien juridisch gezien niet altijd toegestaan.
Wat nu?
Uiteraard hopen we dat het zoeken op Twitter zonder account slechts tijdelijk is uitgeschakeld. Maar tegelijkertijd moeten we alvast op zoek gaan naar alternatieven om toch zo effectief mogelijk naar content op Twitter te kunnen zoeken. Hieronder staan drie opties beschreven die het mogelijk maken om op Twitter te zoeken.
Optie 1: zoeken met behulp van een (fake) account
Ondanks dat de zoekfunctionaliteit van Twitter zonder ingelogd te zijn is aangepast, is het zoeken op Twitter nog wel gewoon mogelijk als je bent ingelogd. Dit betekent dus dat je een account op Twitter kunt aanmaken waarna je gewoon kunt zoeken zoals je gewend bent (vergeet ook de “advanced-search” niet). Hou bij het inloggen wel rekening met het voor jou geldende juridisch kader en denk aan de afbreukrisico’s van jouw onderzoek.
Optie 2: zoeken via de (betaalde) Twitter-API
Twitter heeft een eigen zogeheten Application Programming Interface (API), een soort digitale ober aan de hand waarvan je heel gericht naar bepaalde gegevens op Twitter kunt zoeken. Zoals je in de introductie van deze blog echter al hebt kunnen lezen, is de Twitter API sinds de komst van Elon Musk grotendeels betaald geworden. Dit betekent dat de API dus nog wel beschikbaar is, maar dat het zoeken helaas betaald is geworden. De “Basic”-versie van de API is wel gratis, maar deze is niet geschikt voor het zoeken naar content op Twitter.
Optie 3: zoeken via Nitter.net
Wil je gratis zoeken zónder ingelogd te zijn op Twitter? Dan is de website Nitter.net misschien handig om eens te bekijken. Nitter.net is gebaseerd op de ongedocumenteerde API van Twitter waarmee je dus nog steeds kunt zoeken naar tweets en gebruikers op Twitter zonder dat je zelf bent ingelogd. Hou er wel rekening mee dat Nitter.net een website van een derde partij is (zie het kader hieronder). Zie voor meer informatie over Nitter deze GitHub-pagina.
Let op: wees voorzichtig met websites van derde partijen!
Wil je een website van een derde partij gebruiken? Zoals de website Nitter.net? Denk dan aan je eigen Operational Security. Denk na over jouw threat model en wees je ervan bewust dat er gebruiksgegevens gelogd kunnen worden. Hou hier te allen tijden rekening mee!
Heb je tips of aanvullingen?
In deze blog hebben wij een uitleg gegeven over hoe je op Twitter kunt blijven zoeken sinds de zoekfunctionaliteit is aangepast. Uiteraard hopen wij dat het zoeken zonder account binnenkort weer mogelijk is. Mocht dat niet zo zijn, dan gaan wij uiteraard verder zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Heb je een tip of aanvulling op deze blog, dan horen wij dat uiteraard graag. Neem in dat geval contact met ons op.
1 Comment