+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Digitale leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Bluesky Logo

De afgelopen dagen is het sociale mediaplatform Bluesky opeens veel in het nieuws. Zo schreef NOS.nl drie dagen geleden dat het Twitter-alternatief als kool groeit sinds de overwinning van Trump. Wat is er precies aan de hand?

Bluesky groeit explosief

Het Amerikaanse Bluesky zou in enkele dagen miljoenen nieuwe gebruikers hebben gekregen. Onder deze gebruikers zouden zich ook veel Nederlandse gebruikers bevinden. Veel van hen zouden zijn overgestapt van X (voorheen Twitter). Een verklaring die wordt aangedragen is dat veel gebruikers zich niet meer welkom voelen op X. Het platform X zou namelijk door Elon Musk zijn ingezet om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het sterk op het platform X lijkende Bluesky profiteert hier dus van.

Wat is Bluesky precies?

Bluesky lijkt erg op het voormalige Twitter en het huidige X. Het platform is zelfs opgericht door een van de oprichters van Twitter, Jack Dorsey. Bluesky is net als X een microblogging-platform waar gebruikers content kunnen delen. Een verschil met X is dat de content die gebruikers te zien krijgen niet gestuurd is via een algoritme, maar dat de content op basis van chronologische volgorde getoond wordt. Concreet betekent dit dat gebruikers de meeste recente berichten te zien krijgen die geplaatst zijn door andere gebruikers. Ook zou er in tegenstelling tot X meer moderatie plaatsvinden, hetgeen concreet betekent dat berichten die in strijd zijn met de voorwaarden van het platform worden verwijderd.

 

Wordt Bluesky het nieuwe Twitter voor OSINT-onderzoek

 

Wordt Bluesky het nieuwe Twitter voor OSINT-onderzoekers?

Ondanks de explosieve groei in het aantal Bluesky-gebruikers, is het nog maar de vraag of Bluesky gezien kan worden als het nieuwe X of het nieuwe Twitter. Het huidige aantal X-gebruikers is op dit moment namelijk vele malen groter dan het aantal Blusky-gebruikers. Feit is wel dat het groeiende aantal gebruikers op dit platform ervoor zorgt dat OSINT-onderzoekers dit platform ook als bron kunnen gebruiken. Als OSINT-onderzoeker zul je dus ook moeten weten hoe je naar gegevens op dit platform kunt zoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *